Wachtweken

Wachtweken

Zo kom je de wachtweken door

Iedereen die al een tijdje zwanger probeert te worden, kan het beamen: de wachtweken zijn een regelrechte ramp. In deze twee weken voor je (hopelijk uitblijvende) menstruatie, kun je jezelf helemaal gek maken. Een krampje hier, een pijntje daar: de innesteling misschien? Of toch de eerste voortekenen van een menstruatie? Tegen het eind van wachtweken tig keer per dag naar het toilet. En lijkt het nu maar zo of zijn je borsten echt groter? En nou je het zegt: smaakt de koffie niet anders dan vorige week?

ZOEK ONTSPANNING

Het is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer afleiding te zoeken. Niet alleen gaat de tijd sneller als je leuke dingen onderneemt, maar je hebt ook minder tijd om te piekeren. Gebruik deze weken dan ook gerust om jezelf te trakteren op leuke uitjes. Plan lekker een lang weekend aan zee, ga op bezoek bij die vrienden die je eigenlijk veel te weinig ziet, ga heerlijk uit eten, lees eindelijk dat boek dat al zo lang op je nachtkastje ligt, plan een afspraak bij de kapper. Kortom: maak er wat van, ondanks de spanning!


SYMPTOMEN ZIJN MISLEIDEND

Wat kunnen wij dames onszelf gek maken met het analyseren van ieder minuscuul kwaaltje! Borsten die al dan niet gevoeliger of groter zijn, een steekje hier een pijntje daar, veranderd reukvermogen, trek in bepaald eten of koffie die ineens juist niet meer smaakt. Zó graag wil je bevestiging dat zich in je buik het Grote Wonder voltrekt, dat je van alles gaat voelen. Feit is echter dat de symptomen van een prille zwangerschap vaak verrassend veel lijken op de tekenen van een naderende menstruatie. Bovendien: als je een fertiliteitsbehandeling hebt ondergaan, kunnen bepaalde symptomen ook veroorzaakt worden door de medicatie die je daarvoor hebt gebruikt. En last but not least: door alles zo onder een vergrootglas te leggen, merk je misschien wel zaken op die op een ander moment onopgemerkt zouden blijven. Kortom: staar je niet blind op wat je voelt.


NIKS VOELEN ZEGT OOK NIKS

Heb je geen pijntjes, kwaaltjes of gevoeligheden? Ook daar kun je geen conclusies aan verbinden. Want hoewel er vrouwen zijn die al vroeg in de zwangerschap ‘voelen’ dat ze zwanger zijn, ervaart ruimschoots het merendeel van de vrouwen pas (ruim) na de testdatum de eerste zwangerschapssymptomen. Dus: voel je tijdens de wachtweken niks, dan zegt dat… helemaal niks!


VROEG TESTEN: ZOU JE DAT WEL DOEN?

Vroeg testen is heel verleidelijk. Natuurlijk hoop je op dat tweede streepje dat bij voorkeur snel verschijnt en lekker fel en overtuigend van het scherm spat. Toch is het om meerdere redenen beter om te wachten tot de testdatum:

  • Ondanks dat je jezelf hebt beloofd je hoofd niet te laten hangen bij een negatieve test, kan deze uitkomst er toch flink in hakken. Een wit vlak daar waar je de tweede streep had gehoopt, kan er onbedoeld voor zorgen dat je toch in zak en as zit (en dat terwijl een te vroege negatieve test echt niets hoeft te betekenen!)
  • Een vroege positieve test is natuurlijk fantastisch, maar geeft ook geen garanties. Hoe verdrietig ook, kunnen hele prille zwangerschappen ook nog mislopen voor de testdatum. Bovendien: als je een HCG hormoonpreparaat hebt gebruikt als onderdeel van de fertiliteitsbehandeling, kan dit ook zorgen voor een onbedoeld positief resultaat bij een (veel) te vroege test
  • De test kan ook nog onduidelijk zijn. Zie je nu wel of niet een tweede streepje? Daar sta je dan, achtereenvolgens met je test onder een TL-lamp, in het zonlicht, voor de zaklamp, op zoek naar ‘hard bewijs’. Ook niet bepaald de geruststelling waar je op hoopte natuurlijk…

Kortom: als je jezelf kunt bedwingen, kun je beter wachten tot de officiële testdatum. Daarmee bespaar je jezelf de mogelijke onzekerheid en het geld (want de meeste zwangerschapstesten zijn niet bepaald goedkoop).


DE TESTDATUM BEKEND MAKEN AAN DE OMGEVING OF JUIST NIET?

Heb je mensen in je omgeving die meeleven in het fertiliteitstraject? Geweldig! Hun steun is zo belangrijk in deze spannende en heftige periode. Je kunt je echter afvragen of je wilt dat iedereen de testdatum weet. Je loopt dan de kans dat mensen je op de testdag gaan bellen om te vragen of de poging is gelukt. Misschien is het wel net zo rustig om eerst samen het goede nieuws te vieren of het verdrietige nieuws te verwerken. Je kunt in dat geval het beste de exacte datum in het midden laten, een paar dagen vooruit schuiven, of mensen zeggen dat je zelf de uitslag zult laten weten.


HOU EEN DAGBOEK BIJ

Schrijven kan heel troostend zijn. Vertrouw al je gevoelens, onzekerheden, dromen en angsten tijdens de wachtweken toe aan een dagboek. Dit kan niet alleen verhelderend werken voor jezelf, maar kan er ook voor zorgen dat je het daarna los kunt laten. Bovendien kan het waardevol zijn om het te zijner tijd nog eens terug te lezen.


GEEF TOE DAT JE HET SPANNEND VINDT (DAT MAG!)

Wees in deze weken niet te streng voor jezelf. De wachtweken staan met stip op nummer één van meest onzekere periodes in het fertiliteitstraject. Er is niets meer waar je invloed op kan uitoefenen en er rest niets anders dan afwachten. En ja: het is gewoon vreselijk spannend allemaal. Voel je dan ook niet schuldig als je piekert of onzeker bent, dat hoort er allemaal bij!



Wil je nu ook een volgende stap zetten?  Stuur me een bericht als je daar in coaching verder mee wilt gaan.

Share by: